Alcohol in verkeer: jongeren niet extra viseren

Door Daphné Dumery, Tomas Roggeman op 25 mei 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Jeugd
(c) GettyImages

Francois Bellot (MR), de nieuwe minister van Mobiliteit, wil een nultolerantie voor alcohol in de eerste drie jaren na het behalen van het rijbewijs. Kamerlid Daphné Dumery vraagt zich af waarom de minister jonge chauffeurs extra viseert: “Uit studies blijkt immers dat net de generatie van 40- tot 55-jarigen het vaakst onder invloed rijdt. Bovendien bestaan er al strengere maatregelen voor jongeren.”

“Voor wie binnen de twee jaar na het behalen van het rijbewijs een inbreuk pleegt waarbij alcoholgebruik wordt vastgesteld, moet de rechter nu al ‘het verval van het recht tot sturen’ uitspreken”, merkt Dumery op. “Bovendien zal de rechter het herstel van het recht tot sturen minstens afhankelijk maken van het opnieuw slagen voor het theoretische of praktische rijexamen. Ten slotte zien we dat nultolerantie in onze buurlanden helemaal niet tot minder verkeersslachtoffers en ongevallen leidt.”

Jongerendiscriminatie

Ook voor Jong N-VA kan deze beleidsmaatregel niet door de beugel. “Jongeren worden al geviseerd als risicogroep voor hun verzekering”, zegt jongerenvoorzitter Tomas Roggeman. “Dat is al een aanzienlijke financiële druk. Het zou verkeerd zijn om nu ook nog parallelle verkeersregels te gaan invoeren. Jong of oud: niemand mag drinken achter het stuur”, besluit hij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is