N-VA verontwaardigd over daklozenopvang in Brussel-Zuid

Door Tomas Roggeman op 11 februari 2021, over deze onderwerpen: NMBS

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en zijn Brusselse collega Alain Maron kondigen vandaag aan dat Brusselse daklozen opvang beschutting kunnen vinden tegen de winterprik in het station van Brussel-Zuid. Kamerlid Tomas Roggeman en Brussels parlementslid Gilles Verstraeten (beiden N-VA) hekelen de beslissing: “Ecolo misbruikt een overheidsbedrijf als schaamlapje om haar falend beleid te maskeren. De NMBS is een spoorbedrijf, geen daklozenopvang”.

“De NMBS heeft het al moeilijk genoeg om haar kerntaken gefinancierd te krijgen tijdens de pandemie. Nu mag het federale spoorbedrijf ook nog opdraaien voor het falende beleid van de Brusselse regering” zegt Kamerlid Tomas Roggeman. “Dit probleem was nochtans perfect te voorzien, zoals elk jaar. Amper drie weken geleden heb ik minister Gilkinet hierover nog bevraagd. Toen luidde het nog dat daklozen het station ’s nachts dienden te ontruimen”.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor treinreizigers zullen zijn of hoe de volksgezondheid gegarandeerd zal blijven. “Als enige publieke instelling heeft de NMBS na een jaar pandemie nog steeds geen idee hoeveel mensen ze in haar gebouwen of stations kan toelaten opdat de sociale afstand gegarandeerd blijft” zegt Roggeman. “Tenzij de NMBS alsnog een maximumcapaciteit invoert in haar stations, zullen er alsnog mensen op straat moeten slapen. In het andere geval riskeer je te veel mensen dag en nacht te huisvesten in slecht geventileerde ruimtes. Dat komt de volksgezondheid in de stations niet ten goede, terwijl de corona-epidemie de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer sowieso al onder druk zet. Ook het kostenplaatje en de openbare orde zijn nog open vragen.”

Brussels parlementslid Gilles Verstraeten wijst op de verantwoordelijkheid van minister Maron. “Dit is eigenlijk het trieste resultaat van waar het al jarenlang fout loopt in het daklozenbeleid in Brussel. De noodopvangcapaciteit is nog nooit zo massief geweest als vandaag, en verslindt steeds meer miljoenen van de Brusselse begroting, maar toch raakt het systeem ieder jaar compleet oververzadigd van zodra het koud wordt en moet men in paniek  gaan imrpoviseren.” Voor Verstraeten moet het beleid dan ook over andere boeg gegooid worden: “Er wordt te weinig geïnvesteerd in structurele oplossingen en begeleiding die mensen opnieuw aan huisvesting helpt. Het aantal daklozen in Brussel is op deze manier op tien jaar tijd verdubbeld, en ondanks de massieve investeringen in noodopvang kan die niet bijbenen. Onder het leiderschap van minister Maron, nochtans ooit de grote voortrekker in het Samusocial-dossier, is die omwenteling nog steeds onvoldoende ingezet en zijn de lessen uit het verleden nog steeds niet geleerd. Dat men nu op de valreep met een dergelijk absurde en onaangepaste oplossing moet komen voor een voorspelbaar probleem is hemeltergend.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is