N-VA vraagt loterijfonds als steun tegen coronavirus

Door Tomas Roggeman op 8 april 2020, over deze onderwerpen: Nationale Loterij, Coronacrisis

Ter ondersteuning van sociale initiatieven die de impact van het coronavirus verzachten, moet de Nationale Loterij een bijzonder fonds oprichten. Dat vraagt kamerlid Tomas Roggeman (N-VA). “Ook de Loterij kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen het virus”.

 

In de strijd tegen de corona-epidemie laten tal van burgers en verenigingen hun goed hart zien. Initiatieven om kwetsbare burgers te helpen schieten als paddenstoelen uit de grond. Vele hulp is laagdrempelig en kosteloos, zoals boodschappen te doen of de hond uitlaten. Maar veel bijstand is minder gratis. Het Rode Kruis, daklozenorganisaties, telefooncentrales en centra voor geestelijke gezondheidszorg hebben in de nasleep van de epidemie de handen vol. Ook voor hen lopen de kosten op.

 

N-VA ziet daar een rol weggelegd voor de Nationale Loterij. “De Loterij is niet enkel opgericht om voor de staat geld in het laatje te brengen, maar ook om haar winst te laten terugkeren naar goede doelen” zegt kamerlid Tomas Roggeman (N-VA). “Versterking van maatschappelijke dienstverlening is een kerntaak van de Loterij. Ook in deze uitzonderlijke omstandigheden is voor hen een bijzondere rol weggelegd. Bij humanitaire of natuurrampen doet de Loterij wel vaker haar duit in het zakje. Dat kan hier ook.”

 

Coronafonds

Daarom vraagt de N-VA dat de Nationale Loterij een bijzonder coronafonds opricht. “Van hieruit kunnen initiatieven gefinancierd worden die bedoeld zijn om de maatschappelijke impact van de coronacrisis te verzachten” licht Roggeman toe. “Net zoals het geval is voor de subsidies voor sportieve en culturele evenementen, kan het subsidiecomité na een projectoproep beslissen welke projecten in aanmerking komen voor steun op basis van vooraf bepaalde criteria.”

 

Het geld daarvoor moet komen uit de winsten van de Loterij. De Nationale Loterij boekte in 2019 voor het derde jaar op rij een recordomzet, goed voor 1,442 miljard euro. Daardoor is het budget voor goede doelen structureel toegenomen met 5 miljoen euro per jaar. De budgettaire ruimte is dus aanwezig. “De noden op het terrein zijn hoog. Het coronavirus zorgt voor grote behoefte aan sociale dienstverlening. Vele burgers en organisaties steken de handen uit de mouwen en de Loterij kan hen hier bij helpen” besluit Roggeman.

 

Meer informatie:

 

Tomas Roggeman: +32 472 89 03 96

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is