NMBS moet maatregelen nemen om reizigers te beschermen

Door Tomas Roggeman op 28 april 2020, over deze onderwerpen: NMBS

De treindienst van nationaal belang is al sinds 23 maart in voege. Nu de Nationale Veiligheidsraad de coronamaatregelen heeft versoepeld, zal ook de NMBS haar dienstverlening opnieuw opdrijven. “De NMBS heeft al enkele maatregelen aangekondigd, maar om de veiligheid voor de treinreizigers maximaal aan te garanderen, is er méér nodig,” zegt Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA).

 

Met uitzondering van de P-treinen zullen vanaf maandag 4 mei alle treinen opnieuw in hun maximale capaciteit rijden. Men verwacht namelijk een stijging van het aantal treinreizigers, aangezien meerdere bedrijven op dat moment heropstarten. De NMBS verplicht in al haar treinen en stations het dragen van een (eigen) mondmasker. Ook vraagt ze aan alle reizigers om de regels rond sociale afstand correct op te volgen en zullen de treinbegeleiders de politie contacteren indien deze maatregelen niet worden nageleefd.

 

Plastic schermen

Toch is er volgens de N-VA meer nodig om de veiligheid van alle treinreizigers te garanderen. Naast de vraag aan de reizigers om hun eigen mondmasker mee te brengen en de regels van sociale afstand te respecteren, moet ook de NMBS zelf haar verantwoordelijkheid nemen. Zo kan ze naast de aangekondigde extra schoonmaak van de treinstellen ook voorzien in aangeduide zitplaatsen. In Nederland doen ze dat. In elke wagon worden slechts bepaalde zitplaatsen opengesteld zodat de reizigers vlot kunnen plaatsnemen en tegelijkertijd voldoende afstand kunnen bewaren van anderen. Voor de zetels waar plaatsnemen toegelaten is worden best ook plastic schermen voorzien, waardoor men zo min mogelijk in aanraking komt met mogelijke virusdeeltjes.

 

Meld jij je ook aan?

Dat bepaalde treinen drukker gebruikt zullen worden dan andere is logisch. Met een app waarop reizigers zich kunnen registreren voor een bepaalde trein kan er echter voor gezorgd worden dat de spreiding van reizigers over de verschillende treinen optimaal verloopt. Als reizigers een overzicht hebben welke treinen reeds voller zitten kunnen ze in de mate van het mogelijke hun eigen reis beter afstemmen door een trein vroeger of later te nemen. Deze app kan volledig geanonimiseerd te werk gaan.

 

Om het bestaande reizigersverkeer op de treinstellen in goede banen te leiden, pleit Kamerlid Roggeman ook voor het aanbrengen van stickers en markeringen in de treinen en op de perrons om de reizigers elkaar niet te dicht te laten kruisen bij het in- en uitstappen. “We moeten waakzaam zijn en deze bijkomende maatregelen ook na een tijd evalueren. De veiligheid van treinreizigers en het treinpersoneel is van cruciaal belang,” besluit Roggeman.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is