Werelddag van verzet tegen armoede

Door Tomas Roggeman op 10 oktober 2019, over deze onderwerpen: Armoede, Dendermonde, Lokaal en Regionaal Werk

Op donderdag 17 oktober is het ‘Werelddag van verzet tegen armoede’. Een belangrijke dag om aandacht te vragen voor de vele mensen die dag in dag uit strijden tegen armoede.

Jaarlijks hangen we op die dag witte, geknoopte lakens – het symbool van verzet tegen armoede – uit het raam. Daarnaast breidt Dendermonde samen met de lokale partners deze sensibiliserende actie uit naar een ‘Week van verzet tegen de armoede’ waarbij van 14 tot en met 18 oktober soep wordt bedeeld op diverse locaties in de stad. 

Lokale context

De stijgende cijfers van Kind en Gezin tonen aan dat 11,8 % van de Dendermondse bevolking in kansarmoede leeft. In 2012 was dit 4,5 %. Dat wil zeggen dat momenteel meer dan 1 kind op 10 geboren wordt in een kwetsbare context.

Mensen moeten rondkomen met een inkomen dat lager ligt dan de armoedegrens. Anderzijds mag ongelijkheid en armoede niet gereduceerd worden tot het financiële aspect. Kansarmoede vertaalt zich ook naar slechtere huisvesting, sociale en culturele uitsluiting, ongelijke toegang tot gezondheidszorg, enzovoort. 17 oktober is dus een belangrijke dag om deze problematiek onder de aandacht te brengen en op de agenda te plaatsen.

Witte lakens

Tal van stadsdiensten en lokale partners zullen op donderdag 17 oktober hun gebouwen voorzien van witte, geknoopte lakens om ‘de strijd tegen armoede aan te knopen’. Deze witte lakens staan symbool als ‘ontsnapping uit de armoede’. Het laken uit het raam verbeeldt de ontsnapping, de knoop erin verwijst naar het aanbinden van de strijd tegen armoede. Traditiegetrouw wil de stad zoveel mogelijk inwoners en instanties stimuleren om hetzelfde gebaar te stellen.

Soepactie

Daarnaast breiden we samen met externe partners deze ‘Werelddag van verzet tegen armoede’ uit naar een week. Van 14 tot en met 18 oktober zal een sensibiliseringscampagne plaatsvinden op verschillende locaties. Er wordt soep uitgedeeld om zo de aandacht te vestigen op de armoedeproblematiek. Deze soep wordt vers gemaakt en voorzien door sociaal restaurant TVORK

  • Maandag 14/10: van 10-12 u. op de maandagmarkt
  • Dinsdag 15/10: van 14-16 u. in het St-Blasiusziekenhuis
  • Woensdag 16/10: van 16-18 u. in de Stadswinkel
  • Donderdag 17/10: van 16-18 u. in de Bibliotheek
  • Vrijdag 18/10: van 9-11 u. aan Huis van het Kind ‘De Kroon’

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is