Aantal reizigers bij de NMBS 23% lager dan voor corona

Door Tomas Roggeman op 28 maart 2023, over deze onderwerpen: NMBS

Het aantal reizigers bij de NMBS zit nog niet op het niveau van voor de coronaperiode, zo blijkt uit de reizigerstelling die vandaag gepubliceerd wordt. Zo waren er op weekdagen 210 000 minder opstappende reizigers in 2022 ten opzichte van 2019, een daling van 23%. Het station van Antwerpen- moet plaats ruimen voor Leuven als 2e grootste station van Vlaanderen. “Nooit eerder hadden de spoorbedrijven zoveel belastinggeld nodig om rond te komen. Bij permanente daling van het aantal reizigers is dat onhoudbaar” zegt Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA).

 

Elk jaar in oktober voert de NMBS-reizigerstellingen uit in haar stations. In 2021 was er uitzonderlijk geen reizigerstelling, gezien de impact van de coronapandemie op het treinverkeer. Ook de telling van 2020 was geïmpacteerd door de coronamaatregelen. In vergelijking met de recentste telling pre-corona, is er een daling op weekdagen van 923.000 reizigers in 2019 naar 712.000 reizigers in 2022. Op zaterdagen zijn er omtrent 50.000 minder reizigers. “Terwijl de minister het verlieslatende aanbod maar blijft uitbreiden, blijkt het aantal reizigers niet te stijgen, integendeel. Dit is een financiële wake-upcall” zegt kamerlid Roggeman.

 

Antwerpen-Centraal niet langer 2e station van Vlaanderen

 

Het station van Gent-Sint-Pieters blijft het grootste station in Vlaanderen met 48.000 reizigers op een doorsnee weekdag. Opmerkelijk is dat Antwerpen-Centraal de tweede plaats inlevert aan Leuven.  Roggeman ziet een logische verklaring: “De verbinding tussen Antwerpen en Brussel is sinds vorig jaar zwaar verstoord, met een recordaantal afgeschafte treinen. Door de slechte dienstverlening van de NMBS in de provincie Antwerpen haken reizigers af en nemen ze opnieuw vaker de auto. De uitbreiding van het aanbod is een idee fixe voor de Vivaldi-regering, maar daar is geen geld en geen personeel voor. Het gevolg van dit beleid is een verminderd treingebruik tegen een hogere kost”.

 

“Investeringen in spookstations niet te verantwoorden”

 

De reizigerstelling bevestigt ook het bestaan van spookstations die amper reizigers tellen. In 11 haltes stappen op een weekdag minder dan 20 reizigers op. Maar liefst 34 stations zien op een heel weekend geen enkele passagier. Roggeman bepleit daarom het herstel van een vraaggestuurd aanbod. “Het huidige beleid breidt het aanbod uit waar er geen reizigers zijn, terwijl het aanbod teleurstelt op de drukste lijn van het land. Dat is de omgekeerde wereld. Zet het geld, personeel en materieel in waar er vervoersvraag is. Zo help je meer reizigers, wordt het bedrijf meer rendabel, en kan je ook in Antwerpen het vertrouwen in de NMBS herstellen” zegt Roggeman.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is