De Week van de Geletterdheid in Dendermonde

Door Tomas Roggeman op 8 september 2020, over deze onderwerpen: Bijzonder Comité Sociale Dienst en Sociale Zaken, Dendermonde, Integratie

Van 7 tot en met 11 september 2020 loopt ‘De Week van de Geletterdheid’, die dit jaar in het teken staat van ‘e-inclusie’. Deze campagne klinkt misschien niet bekend in de oren, maar daar komt intergemeentelijk verandering in.

 

De Week van de geletterdheid is een Vlaamse campagne die aandacht vraagt voor mensen die onvoldoende lees-, schrijf-, reken- of ICT-vaardigheden bezitten om op een goede manier te functioneren en participeren in onze maatschappij. Ze informeert over laaggeletterdheid, sensibiliseert en doorbreekt het taboe.

Met de focus op e-inclusie wordt er gestreefd naar het aanreiken van oplossingen en strategieën om achterliggende mechanismen van digitale uitsluiting weg te werken, daar 4 burgers op 10 risico lopen op digitale en dus ook sociale uitsluiting. (Digitale Barometer KBS geciteerd op http://ikbenmee.be/home/). De coronacrisis heeft dit versterkt. Alles verloopt plots nog meer digitaal, waaronder ook de dienstverlening van steden en gemeenten.

 

Graag zetten we deze campagne dan ook intergemeentelijk (Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout) in de verf. Daarom sloegen de Bibliotheek Dendermonde, CC Belgica, de integratieambtenaar voor de drie gemeenten en het Sociaal Huis Dendermonde de handen in elkaar om intergemeentelijke vorming aan te bieden aan mensen die digibeet zijn. Daarnaast loopt in het kader van deze week de wedstrijd ‘Museum van jezelf’.

 

DigiTAALkamp voor volwassenen i.s.m. GROEP INTRO

Via een digiTAALkamp voor volwassenen leren deelnemers werken met diverse apps die het dagelijkse leven makkelijker maken zoals NMBS, De Lijn, Google, Smartschool, e-loket (verbonden aan gemeentelijke diensten: hoe maak ik een afspraak?), enz.

Deze cursus is volzet maar een fotomoment voor de pers is mogelijk op 10 september van 9 tot 16 u. in Belgica BIS, Kerkstraat 115.

 

Wedstrijd ‘Museum van jezelf’

Vervolgens wordt er ook een wedstrijd gekoppeld aan deze week in het teken van e-inclusie en geletterdheid. Via de opdracht ‘Museum van jezelf’ maakten diverse jongeren uit OKAN-klassen (onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen) tijdens het zomerkamp ‘Taalkabaal’ a.d.h.v. prenten en foto’s een collage van zichzelf en hun verhaal. We trekken de lijn door in dit project en vragen jongeren en volwassenen om sprekende foto’s te maken binnen het thema ‘Taal zonder woorden’ en de beste foto door te mailen naar museumvanjezelf [at] dendermonde.be. De winnaar maakt kans op een set bluetooth-oortjes. Inzendingen kunnen tot 20 september.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is