EU-koppen al een jaar in het Catalaanse zand

Door Tomas Roggeman op 1 oktober 2018, over deze onderwerpen: Democratie, Europees beleid, Regio's in Europa
Actie Jong N-VA - #EuropaKopInZand

“Het is een schande dat anno 2018 een Europese lidstaat politieke gevangenen kent. Het is onze taak het Catalaanse vuur warm te houden en dit onrecht blijvend aan te klagen.” Jong N-VA hield vandaag op initiatief van Michiel Descheemaeker een symbolische actie voor de Catalaanse gevangenen aan de gebouwen van de Europese Commissie. “Een jaar na het Catalaanse referendum kaarten we de blijvende oorverdovende stilte aan van de Europese Commissie rond heel de Catalaanse kwestie”, zegt Michiel Descheemaeker. Naast de actie aan de Europese Commissie komt er een online-actie, waarin de lijn wordt doorgetrokken naar Vlaanderen. Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman: “Wat als Vlaanderen Catalonië was? Zouden die mensen dan ook in de gevangenis belanden?”

1 jaar referendum

Vandaag 1 oktober is het één jaar geleden dat de Catalanen naar de stembus trokken voor een referendum over de onafhankelijkheid van hun regio. De beelden die toen de wereld rondgingen, waren helaas niet van wat een hoogdag voor de democratie had kunnen zijn, maar van een Spaanse furie waarbij Spaanse stoottroepen met de matrak in de hand de Catalanen leerden dat ze Spaans zouden zijn of niet zou zijn.

Kop in het zand

Het Vlaams Parlement veroordeelde het buitensporige geweld in een resolutie. Maar Europa bleef muisstil, ook nadat leiders van de Catalaanse beweging achter de tralies belandden. “Vandaag is die stilte er nog steeds. De Europese Commissie steekt de kop in het zand en doet niets. Met deze symbolische actie willen we de commissarissen letterlijk de kop in het zand doen steken. Het is een schande dat anno 2018 een Europese lidstaat een heksenjacht houdt op democratisch verkozen vertegenwoordigers”, legt Michiel Descheemaeker de actie van Jong N-VA uit.

Bont en blauw

Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman trekt online de Spaanse repressie in Catalonië door naar Vlaanderen: “We willen de bewustwording bij de Vlaming blijvend aanwakkeren. We lanceren een reeks van foto’s ‘Wat als Vlaanderen Catalonië was’: onder meer politici, middenvelders en komieken hebben we ‘bont en blauw’ laten slaan en achter tralies gezet. Elk komen ze gewoon op voor hun mening, net zoals de Catalanen doen. Gelukkig worden ze hier in Vlaanderen niet in de gevangenis gegooid voor het verkondigen van hun mening. Een choquerend beeld waarmee we duidelijk willen maken dat wat gebeurd is in Spanje de normaliteit ver te boven gaat.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is