ICOON VAN ANTIEKE VRIENDJESPOLITIEK BOURLARD OPNIEUW IN DIENST VAN NMBS

Door Tomas Roggeman op 20 januari 2022, over deze onderwerpen: NMBS

Bij de inkanteling van vastgoedbedrijf Eurogare zal gedelegeerd bestuurder Vincent Bourlard opnieuw werken voor de NMBS. Dat zei federaal minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) deze in antwoord op een parlementaire vraag van Tomas Roggeman (N-VA).

 

Vincent Bourlard (PS) is geen onbesproken figuur. Als socialistische vertrouweling van Elio Du Rupo beheert hij al jaren de NMBS-vastgoeddochter Eurogare, de bouwheer van het megalomane en financieel ontspoorde station van Bergen. Tot zijn pensionering 2017 was hij directeur Stations bij NMBS, waarna hij om partijpolitieke redenen toch aan boord gehouden werd als gedelegeerd bestuurder van de Waalse vastgoeddochter. Het is een publiek geheim dat het Waalse Eurogare overeind gehouden werd om de grip van de PS op de stationsbouw in Bergen te verzekeren. De Vlaamse tegenhanger Eurostation werd jaren geleden al opgedoekt om efficiëntieredenen. Vincent Bourlard staat dan ook in de wandelgangen gekend als ‘monsieur ULM: uniquement Liège et Mons’. Volgens het antwoord van de minister zal de heer Bourlard in dienst blijven “om toe te zien op de overdracht van de grote stationsprojecten”.

 

“Dit voorval toont dat de oude politieke cultuur ook binnen het NMBS-vastgoed nog springlevend is en zelfs in stand gehouden wordt door de Vivaldi-regering” zegt Tomas Roggeman, kamerlid voor N-VA. “Mijnheer Bourlard vertrok in 2017 op pensioen bij NMBS. Om partijpolitieke redenen werd hij aan boord gehouden als gedelegeerd bestuurder van Eurogare. Nu dat in ontbinding gaat, komt hij opnieuw langs de grote poort binnen bij NMBS, ondanks zijn pensionering. Regels en deontologie worden eens te meer overboord gegooid, enkel omdat de man de juiste partijkaart en connecties heeft. Onder toezicht van minister Gilkinet wordt de NMBS geïnstrumentaliseerd voor politieke benoemingen en carrièreplanning. Deze antieke politieke cultuur kan de NMBS missen als kiespijn.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is