Krakers in Elsene: N-VA vraagt actie van Geens

Door Tomas Roggeman op 25 oktober 2019, over deze onderwerpen: Justitie
Krakers in verlaten pand

Een collectief van 50 illegalen heeft met behulp van enkele middenveldorganisaties een overheidsgebouw gekraakt in Elsene. N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman eist dat minister Geens, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, de verwijdering vraagt aan de politie. “Als we dit dulden, gooit de overheid letterlijk de deuren open voor elke zelfverklaarde wereldverbeteraar”, zegt Roggeman.

Twee misdrijven

Zondag verschaften vijftig illegalen uit Molenbeek zich toegang tot een gebouw in de Fritz Toussaintstraat in Elsene. Ze werden bijgestaan door het collectief “La Voix des Sans papiers”. Het pand aan de Fritz Toussaintlaan is eigendom van de Regie der Gebouwen en dus van de federale overheid. “Daarmee worden twee misdrijven gepleegd,” zegt Roggeman, “Niet alleen werken ze mee aan het instandhouden van een illegaal verblijf, maar bovendien is ook kraken sinds twee jaar een strafbaar feit, dankzij een wetsvoorstel van de N-VA.”

Minister moet handelen

Aangezien kraken een klachtmisdrijf is, moet de eigenaar klacht neerleggen bij de politie. In dit geval moet dit gebeuren door de overheid, bij monde van minister Geens die bevoegd is voor de Regie der Gebouwen. De N-VA vraagt dat minister Geens hierin proactief handelt en meteen de uitzetting van de krakers vordert. “Afwachten is geen optie,” zegt Roggeman. “Als we dit dulden, is dat een signaal dat het iedereen vrij staat om voortaan overheidsgebouwen te kraken. Hoe kan een overheid de veiligheid bewaken van haar bevolking als dit nog niet lukt voor haar eigen gebouwen?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is