“Nieuw spoorplan legt verkeerde focus en is budgettair onverantwoord”

Door Tomas Roggeman op 6 mei 2022, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbaar vervoer, NMBS
Treinspoor

De Vivaldi-regering keurde de spoorplannen van minister Gilkinet (Ecolo) goed. Voor de N-VA ligt de focus in die nieuwe plannen verkeerd. Kamerlid en spoorexpert voor de partij Tomas Roggeman: “De minister houdt er in zijn plannen geen rekening mee dat het aantal reizigers permanent zal dalen door thuiswerk. Dat is ook wat het Planbureau voorspelt. Bij dalende vervoersvraag wil hij een groter aanbod, in plaats van te focussen op de drukke lijnen die ondermaats bediend worden."

600 euro subsidie per burger

“Gilkinets plan zal leiden tot een stijging van de subsidies en van de ticketprijzen. De jaarlijkse spoorsubsidies bedragen nu al meer dan 600 euro per werkende burger. Daarvoor heeft die nog geen enkel ticket gekocht. Het is dan ook compleet onverantwoordelijk dat hij dit spoorplan doorduwt zonder duidelijkheid over het kostenplaatje.”

Moeilijke toekomstkeuzes genegeerd

Volgens de N-VA wordt de belangrijkste toekomstkeuze niet eens gemaakt: de voorbereiding van de aanbesteding van de openbare dienst, door Europese verordeningen verplicht vanaf 2032. “Dit wordt de grootste hervorming van de spoorwegen sinds de oprichting van de NMBS. Maar in de spoorvisie 2040 lezen we er geen woord over. Moeilijke toekomstkeuzes worden door de minister genegeerd. Dit is compleet onverantwoordelijk. Daardoor creëert Gilkinet onzekerheid over de toekomst van de NMBS zelf”, besluit Tomas Roggeman.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is