Nieuw station Dendermonde: opnieuw 3 jaar uitstel

Door Tomas Roggeman op 25 oktober 2022, over deze onderwerpen: Dendermonde, Lokaal en Regionaal Werk, NMBS

Slecht nieuws voor de pendelaars in Dendermonde. De beloofde vernieuwingswerken aan het station worden opnieuw uitgesteld. Normaal gezien dienden de werken te starten in september 2022 maar ondertussen geeft de NMBS aan dat deze pas in de loop van 2025 zullen aanvangen. Ondertussen blijft het station van Dendermonde voor nog jaren ontoegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit en rolstoelgebruikers.  “Het is onvoorstelbaar dat het station van Dendermonde nog steeds in de huidige staat moet verkeren. Tien jaar na de aankondiging is er zelfs nog geen duidelijke planning. Ik zal de minister hierover ondervragen,” zegt kamerlid Tomas Roggeman (N-VA).

De aanvang van de werken aan het station van Dendermonde werden al in 2012 aangekondigd, maar telkens opnieuw werden deze op de lange baan geschoven. Vorig jaar, in 2021, kwam er uiteindelijk witte rook, aangezien de NMBS een omgevingsvergunning had aangevraagd voor de vernieuwingswerken. Dit nieuws werd toen ook door de bevoegde minister bevestigd in het antwoord op een parlementaire vraag van Dendermonds kamerlid Tomas Roggeman. Ondertussen is er van de werken, die normaliter in september van start zouden gaan, nog geen spoor. Nu wordt duidelijk waarom: de werken worden opnieuw met 3 jaar uitgesteld.

Uitstel tot 2025

Uit het antwoord van de NMBS blijkt nu dat de vernieuwingswerken pas zullen aanvangen in het tweede kwartaal van 2025. Dat is meer dan dertien jaar na de aankondiging van deze werken en vier jaar na de aanvraag van de omgevingsvergunning. Door de latere aanvang van de werken zal ook de vooropgestelde einddatum niet kunnen gehaald worden. “Spoorminister Gilkinet (Ecolo) heeft beloofd om van toegankelijkheid zijn prioriteit te maken, maar daar komt niets van in huis. NMBS heeft nochtans voldoende budget: bij de laatste begroting werd er opnieuw 200 miljoen euro extra uitgetrokken. Blijkbaar wordt dat liever gespendeerd aan prestigeprojecten in Bergen dan aan toegankelijkheid van de treinen,” zegt Roggeman.

Wel een fietsenstalling

De vernieuwingswerken omvatten in een eerste fase de plaatsing van een oversteek boven de perrons, de installatie van roltrappen vanaf de kant van Sint-Gillis en de plaatsing van liftkokers. In de tweede fase zullen er aan de zijde van Dendermonde-centrum roltrappen worden geïnstalleerd, worden de perrons verhoogd en worden nieuwe luifels geplaatst. Uit het antwoord van de NMBS blijkt wel dat er in 2023 werk zou gemaakt worden van een nieuwe fietsenstalling. “Als er niet nog meer uitstel komt. Eerst zien en dan geloven,” besluit kamerlid Roggeman. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is