NMBS-parkings voorzien niet in noden van mindermobielen

Door Tomas Roggeman op 24 mei 2022, over deze onderwerpen: NMBS

Tientallen stationsparkings voorzien onvoldoende parking voor mindermobielen, zo blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) aan minister Gilkinet (Ecolo). “Van een overheidsbedrijf als de NMBS mogen we toch meer verwachten,” vindt N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman.

 

In het ‘Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid’ worden namelijk normen opgelegd rond parkeerplaatsen voor mindermobiele personen. Uit de cijfers die Tomas Roggeman in handen kreeg, blijkt nu dat de NMBS die normen niet respecteert.  

 

De minister gaf aan dat de regelgeving enkel van toepassing is op parkings die (her)aangelegd zijn na 2009, toen het Vlaams decreet in kwestie in werking trad. “Maar dat is geen excuus voor deze passieve houding”, zegt Roggeman, “Want op de overige parkings neemt hij eveneens geen initiatief om ze toegankelijker te maken.”

 

Een goed voorbeeld vinden we in Denderleeuw. Daar zijn van de 963 parkeerplaatsen amper vier voorbehouden voor mindermobielen. Dat zouden er 55 moeten zijn. Aan het station van Wetteren zijn er dan weer maar drie voorbehouden op een totaal van 337 parkeerplaatsen. Dat zouden er 20 moeten zijn. “Je kunt je dus inbeelden hoeveel mindermobiele reizigers inspanningen moeten doen die ze eigenlijk niet aankunnen om bij het station te raken.”

 

“Een parkeerplaats voor mindermobiele personen creëren is nochtans niet zo moeilijk en vraagt gewoon een likje verf. Ik vraag de minister en de NMBS dan ook met aandrang om hun verantwoordelijkheid op te nemen en deze parkings zo snel mogelijk in orde te brengen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is