
“Een procent lijkt weinig, tot je het bedrag ziet”
Gemiddeld ging er tussen 2020 en 2023 jaarlijks ongeveer 47 miljoen euro aan Groeipakket naar gezinnen die daar geen recht op hadden. In relatieve cijfers gaat het om zo’n één procent van het totale budget. “Maar wie naar de absolute cijfers kijkt, beseft meteen dat het om serieuze bedragen gaat”, zegt Roggeman. “Net daarom is het belangrijk dat de overheid kordaat optreedt en die bedragen terugvordert wanneer die onterecht uitbetaald werden.”
Uitschieters van maar liefst 100.000 euro
In uitzonderlijke gevallen lopen de bedragen per dossier hoog op. Zo werd in één dossier uit 2020 ruim 100.000 euro teruggevorderd. “Het kan uiteraard gaan over een heel lange periode waarbij in een bepaald dossier het groeipakket onterecht werd uitgekeerd”, verduidelijkt Roggeman.
Tegelijk is er een licht positieve trend merkbaar. Zowel het aantal dossiers als de totaalbedragen dalen jaar na jaar. In 2020 ging het nog om 76.200 dossiers goed voor 54 miljoen euro. In 2023 daalde dat tot 55.312 dossiers en zo’n 42 miljoen euro. “In 2024 klokt de teller voorlopig af op 23 miljoen, al zijn die cijfers nog onvolledig. Minder foutieve uitbetalingen betekent ook minder kosten voor terugvorderingen”, aldus Roggeman.
Belastingbetaler is kind van de rekening
Een foutieve betaling effectief terugvorderen, is vaak geen kinderspel. Zo blijkt uit de cijfers dat minstens vijftien miljoen euro definitief verloren is. “Het is frappant dat vandaag niet alle onterechte uitkeringen worden teruggevorderd. Dat moet echt beter”, vindt Roggeman. “Mogelijk gaat het om gezinnen met een gebrekkige solvabiliteit, maar dat mag geen reden zijn om zomaar te laten passeren.”
“Ik wil van de minister weten hoe ze dit probleem zal oplossen en waarom sommige bedragen blijkbaar niet meer terug te eisen zijn”, besluit Roggeman. “Het gaat immers om belastinggeld, en het is de taak van de overheid om daar omzichtig mee om te springen.”