Beleidsnota Asiel & Migratie voorgesteld. N-VA verbaasd over passieve houding staatssecretaris

Door Tomas Roggeman op 21 november 2022, over deze onderwerpen: Integratie, Asiel - migratie - inburgering, Asiel en migratie

Maandag stelt staatssecretaris voor Asiel & Migratie haar beleidsnota voor 2023 voor in de Kamer. Voor N-VA Kamerlid Tomas Roggeman is het na het lezen van de beleidsnota duidelijk: “De staatssecretaris  neemt geen enkel concreet initiatief om de asielinstroom daadwerkelijk in te perken en de uitstroom te vergroten. De beleidsverklaring mankeert gewoon flankerende maatregelen, die de aantrekkingsfactoren om tot hier te reizen en hier asiel aan te vragen, zoals het verstrengen van de gezinshereniging, afzwakken.”

 

Een groot deel van de beleidsnota van de staatssecretaris is gewijd aan de geplande hervorming van de asieldiensten. Deze hervorming komt er na een audit die al eerder aan het Parlement was voorgesteld. De geplande hervorming zal een oplossing moeten bieden aan de vaak nog logge werking van de asieldiensten. Voor Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) moet de staatssecretaris ook durven beleidskeuzes maken die effectief het verschil maken als het gaat over de procedures die gehanteerd worden. Voor hem is enkel een grootschalige interne hervorming niet voldoende. “De staatssecretaris presenteert vandaag een beleidsnota vol met verderzetten van beleid dat niet efficiënt is en durft geen daadkrachtige keuzes te maken. Dat hoeft ook niet te verbazen met coalitiepartners zoals de PS, Ecolo en Groen die bij elk slagkrachtig initiatief inzake terugkeer of het beperken van de instroom op de rem staan,” zegt Roggeman. Dit blijkt ook uit het feit dat De Moor eind dit jaar haar wetsontwerp gezinshereniging aan parlement zou voorstellen, maar in haar beleidsnota is daar nu geen sprake meer van.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is