In het afgelopen jaar werden er 1.856 gevallen van agressie ten opzichte van NMBS-personeel gemeld. Dat zijn er meer dan vijf per dag. In 25 procent van deze gevallen hield het personeelslid in kwestie er ook arbeidsongeschiktheid aan over. Het gaat daarbij over slagen en verwondingen, bedreigingen, maar ook beledigingen. Om deze situatie een halt toe te roepen, dient de N-VA in de Kamer een resolutie in waarmee ze de situatie ten gronde willen aanpakken.

Andere invulling Securail

In deze resolutie aan de federale regering vraagt de N-VA onder meer naar een andere invulling van voor veiligheidsdienst Securail. Dat is de interne beveiligingsdienst van de NMBS die naast de Spoorwegpolitie zorgt voor de veiligheid aan boord van treinen en in stations. Zo moet volgens Roggeman de communicatie tussen Securail en de Spoorwegpolitie efficiënter. “Enkel en alleen door een vlekkeloos samenspel tussen beide diensten kan er kordaat worden opgetreden in onveilige situaties,” zegt Roggeman.

Extra veiligheidspersoneel, mét bodycams

Daarnaast voorziet de resolutie ook in de vraag naar extra veiligheidsagenten op treinen en in stations en om hen de mogelijkheid te bieden weerspannige personen te boeien in afwachting van de komst van de politie. Om discussies achteraf te vermijden vraagt de partij ook dat Securail-agenten worden uitgerust met bodycams. Dat heeft volgens Roggeman een afschrikkend effect, maar werkt tegelijkertijd ook als bewijskracht bij een eventueel incident. Met deze voorstellen hoopt de N-VA het stijgende onveiligheidsgevoel op de treinen en in de stations eindelijk de kop in te drukken.