N-VA wil meer veiligheid op het spoor

Door Tomas Roggeman op 28 februari 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit, NMBS
securail agressie nmbs

De afgelopen maanden regende het berichten over fysieke en verbale agressie op treinen en in stations. Vaak is deze agressie gericht tegen het NMBS-personeel. Zo waren er in 2022 maar liefst 1.856 gemelde agressiegevallen tegen NMBS-personeel. Voor de N-VA is de maat vol: Kamerlid Tomas Roggeman dient een resolutie in waarmee aan de regering gevraagd wordt snel maatregelen te nemen om de veiligheid in treinen en stations te verbeteren. “Het wordt eens tijd dat het personeel en de reizigers van de NMBS de veiligheid krijgen die ze verdienen”, stelt Roggeman. 

In het afgelopen jaar werden er 1.856 gevallen van agressie ten opzichte van NMBS-personeel gemeld. Dat zijn er meer dan vijf per dag. In 25 procent van deze gevallen hield het personeelslid in kwestie er ook arbeidsongeschiktheid aan over. Het gaat daarbij over slagen en verwondingen, bedreigingen, maar ook beledigingen. Om deze situatie een halt toe te roepen, dient de N-VA in de Kamer een resolutie in waarmee ze de situatie ten gronde willen aanpakken.

Andere invulling Securail

In deze resolutie aan de federale regering vraagt de N-VA onder meer naar een andere invulling van voor veiligheidsdienst Securail. Dat is de interne beveiligingsdienst van de NMBS die naast de Spoorwegpolitie zorgt voor de veiligheid aan boord van treinen en in stations. Zo moet volgens Roggeman de communicatie tussen Securail en de Spoorwegpolitie efficiënter. “Enkel en alleen door een vlekkeloos samenspel tussen beide diensten kan er kordaat worden opgetreden in onveilige situaties,” zegt Roggeman.

Extra veiligheidspersoneel, mét bodycams

Daarnaast voorziet de resolutie ook in de vraag naar extra veiligheidsagenten op treinen en in stations en om hen de mogelijkheid te bieden weerspannige personen te boeien in afwachting van de komst van de politie. Om discussies achteraf te vermijden vraagt de partij ook dat Securail-agenten worden uitgerust met bodycams. Dat heeft volgens Roggeman een afschrikkend effect, maar werkt tegelijkertijd ook als bewijskracht bij een eventueel incident. Met deze voorstellen hoopt de N-VA het stijgende onveiligheidsgevoel op de treinen en in de stations eindelijk de kop in te drukken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is