Nog steeds geen nieuwe bestemming voor de oude gevangenis

Door Tomas Roggeman op 27 januari 2022, over deze onderwerpen: Dendermonde, Lokaal en Regionaal Werk, Regie der Gebouwen

Er is nog steeds geen visie op de toekomstige bestemming van de oude gevangenis in Dendermonde. Dit was het antwoord dat kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) verkreeg op een parlementaire vraag aan staatssecretaris Michel. “Na al die jaren weet de Regie der Gebouwen nog steeds niet wat de toekomst is van het reusachtige gebouw in de stad. Zonder actie zal dit vervallen tot een nieuwe stadskanker.”

De oude gevangenis in het centrum van Dendermonde oude gevangenis is een beschermd monument en al bijna 160 jaar in gebruik. Het verouderde gebouw komt nog dit jaar leeg te staan. Alle gedetineerden verhuizen volgens de planning eind dit jaar naar het nieuwe penitentiaire complex aan het Oud Klooster. Beide gebouwen zijn in handen van de federale vastgoedbeheerder, de Regie der Gebouwen.

Toch heeft de federale overheid geen benul wat er met het oude complex aangevangen kan worden. Volgens staatssecretaris Mathieu Michel (MR) is de Regie der Gebouwen de bestemmingsmogelijkheden aan het onderzoeken. “Verschillende mogelijkheden worden onderzocht. Ook de erfgoedwaarde wordt bekeken. De eerste stap is onderzoeken welke federale diensten nog ruimte nodig hebben” verklaarde de staatssecretaris in het parlement. Of er contact genomen was met het ministerie van Justitie om het gebouw na een renovatie te blijven hergebruiken als gevangenis of detentiehuis, kon de staatssecretaris niet bevestigen.

19 jaar zonder actie

Roggeman is met het antwoord niet gediend. “Al twee jaar vraag ik om te onderzoeken welke overheidsdiensten een nieuwe locatie zoeken. Maar er is niets gebeurd.” Het Dendermonds parlementslid drong al meermaals aan om in de aanloop naar 2022 actie te ondernemen en een toekomstvisie te ontwikkelen voor de site van de oude gevangenis. “De bouw van de nieuwe gevangenis wordt voorbereid sinds 2003. We weten dus al 19 jaar dat de oude gevangenis leeg komt te staan, maar de federale overheid heeft het nog steeds over de voorbereiding van “de eerste stap”! Hoeveel decennia moet het nog duren om de herbestemming van dit gebouw te onderzoeken?”

Ook Dendermonds schepen van stadsontwikkeling Marius Meremans hoopt op een oplossing. Hij meent dat er best een herbestemming komt in het kader van Justitie.

Leegstand en verval

Het is niet de eerste keer dat de Regie der Gebouwen zich geen raad weet met beschermde gebouwen in Dendermonde. Het federale agentschap was jarenlang de beheerder van de Hollandse Kazerne, die betere tijden gekend heeft. “Het federale gebouwenbeheer is een platte ramp” zegt Roggeman. “Indien men blijft weigeren om actie te nemen voor de oude gevangenis, gaan we hier net dezelfde toer op als met de Kazerne. Dat wordt dit binnenkort een nieuwe stadskanker. Het is onacceptabel dat de federale overheid eigenhandig leegstand organiseert, dan nog in een beschermd monument. Dit aanvaarden we evenmin van particulieren of bedrijven. Het is slecht bestuur.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is