Overheid kan het met 1 miljoen m² minder

Door Tomas Roggeman op 18 september 2020, over deze onderwerpen: Financiën, Politiek, Coronacrisis
sparen op gebouwen

De Regie der Gebouwen is van plan een drastische afslanking van haar patrimonium door te voeren. Eén miljoen vierkante meter aan kantoorruimtes zal tegen 2025 niet meer door hen gehuurd of beheerd worden. Ook de coronacrisis toont aan dat er meer telewerk mogelijk is. “Dat de Regie der Gebouwen belooft tegen 2025 ongeveer één miljoen vierkante meter kantooroppervlakte af te stoten, toont aan dat er nog efficiëntiewinsten te boeken zijn binnen de overheid,” zegt N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman.

Uit een antwoord op een schriftelijke vraag van N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman blijkt dat de Regie der Gebouwen van plan is om tegen 2025 ongeveer één miljoen vierkante meter van haar kantooroppervlaktes (700.000 m²) en zogenaamde ‘special-purpose oppervlaktes’ (300.000 m²) te willen verkopen of de huurcontracten opzeggen. Dat is een enorme daling van het aantal vierkante meter aan kantoorruimtes en andere faciliteiten. De vermindering past in een efficiëntie-oefening.

Telewerk door corona

Uit datzelfde antwoord blijkt eveneens dat de coronacrisis ervoor gezorgd heeft dat enkele overheidsdiensten overgeschakeld zijn op meer telewerk. Vooral dan de diensten waarbij administratief werk voorop staat, zoals onder andere de FOD Financiën. Andere federale overheidsdiensten zoals Sciensano en het Crisiscentrum hebben dan tijdelijk weer meer ruimte nodig om hun taken te kunnen uitoefenen. Zij kunnen amper gebruik maken van telewerk.

Veranderende werkomstandigheden

Samen met het vraagstuk over de efficiëntiewinsten van de overheid ligt nu ook het vraagstuk van de toekomstige uitwerking van de dagdagelijkse werking op tafel. Door de coronacrisis is de nood aan sociale afstand naar de oppervlakte gekomen. Vergaderingen en ontmoetingen dienen nu in veilige omstandigheden te gebeuren en dit is enkel en alleen maar mogelijk in grotere vergaderzalen. “Deze coronacrisis moet mede een trigger zijn om na te denken hoe het efficiënter kan binnen de overheid. Het afbouwen van hun kantooroppervlaktes, zoals de Regie met ongeveer één miljoen vierkante meter zal doen tegen 2025, en meer telewerk toelaten, is hierbij al een stap in de goede richting. De geldmiddelen die met de verkoop van eigendommen wordt verworven, kan worden gebruikt voor de extra investeringen in apparatuur voor telewerk,” besluit Roggeman.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is